Joulupiparit
Joulupiparkakkujen tuoksu on lumoava ja yhdistää ajatukset välittömästi jouluun. Erimalliset pikkupiparit - sydämet, tähdet, ukot ja akat, porsaat, kukat ja kuusipuut. Piparitaikinasta voi leipoa millaisia pipareita tahansa. Nykyään on markkinoilla runsaasti erilaisia kekseliäitä piparimuotteja, mutta taitava leipuri voi taiteilla aivan itse oman piparimallistonsa.
Joulupiparit voi leipoa itse alusta asti tai käyttää kaupan pakastealtaan piparkakkutaikinaa. Itseleivottuina pipareita voi muunnella hieman enemmän, mutta valmistus kestää kauemmin. Piparkakkutaikina on valmistettava päivää ennen leipomista, sillä sen on annettava maustua jääkaapissa yön yli (vuorokausi) ennen paistamista.
Pipareiden leipominen on mukavaa puuhaa ja siihen voi osallistua koko perhe, myös aivan pienimmät pirpanat. Piparitaikinasta vain kaulitaan levy, josta otetaan muoteilla kuvioita. Piparikuviot paistetaan uunissa 200 asteessa noin 5-7 minuuttia. Piparien kanssa on oltava tarkkana, sillä ne palavat helposti. Piparit ovat mainioita näinkin, mutta lisää joulutunnelmaa voi luoda koristelemalla pipareita tomusokerivedellä ja nonparelleille tai karkeilla.
Piparkakkutalo vaatii hieman hienompaa rakennus- ja leipomistekniikkaa, mutta onnistuessaan piparkakkutalo on todella ihastuttava joulukoriste, joka hupenee parempiin suihin viimeistään loppiaisena. Piparkakkutalon voi rakentaa pienen mökin muotoon tai siitä voi tehdä hulppean linnan torneineen ja suihkulähteineen. Vain mielikuvitus ja piparitaikinan riittävyys on rajana. Kukahan mahtaa asustella piparkakkutalossa tänä jouluna?
Makeiset
Joulumakeisista parhaat ovat makeita ja itsevalmistettuja. Herkullisia ja helppotekoisia ovat esim. riisimurokarkit. Sulata 100 grammaa kookosrasvaa kattilassa ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita rasvaan sihdin läpi puoli desiä kaakaota, kaksi desiä tomusokeria ja kaksi teelusikallista vanilliinisokeria. Vatkaa tasaiseksi. Lisää 7 desiä riisimuroja. Nostele seoksesta nokareita leivinpaperille tai jaa ne leivosvuokiin. Anna kovettua kylmässä.
Toffeen keittäminen vaatii hieman enemmän sinnikkyyttä ja taitoa, mutta onnistuessaan karkit ovat suussasulavia ja sopivat juhlaviin hetkiin. Toffeekarkkeihin tarvitset 2 dl kuohukermaa, 2 dl sokeria, 0,5 dl vaaleaa siirappia, 1 rkl kaakaojauhetta, 25 rkl voita tai margariinia. Laita ainekset kattilaan ja keitä kasaan sekoittaen koko ajan, jotta väri pysyy tasaisena ja seos ei pala pohjaan. Kaada leivinpaperille ja siirrä jäähtymään. Kun levy on jäähtynyt kovaksi, kolautetaan siitä sopivia palasia.
Tryffelit ovat näppäriä pikkuherkkuja ja niiden tekeminen onnistuu helposti oikeilla välineillä. Sulata 125 grammaa kookosrasvaa kattilassa miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä. Vatkaa muna ja desi tomusokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi puoli desiä kaakaojauhetta ja muutama teelusikallinen vanilja- tai vanilliinisokeria munasokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää jäähdytetty rasva pienissä erissä hyvin sekoittaen. Vatkaa, kunnes seos vaalenee ja annostele se pieniin makeisvuokiin. Siivilöi päälle tomusokeria ja kaakaojauhetta. Voit levittää seoksen myös levyksi leivinpaperin päälle. Paloittele jäähtynyt levy ja kääri palat paperiin tai folioon. Voit myös muotoilla jähmeästä seoksesta palloja ja kieritellä ne kaakaojauheessa. Säilytä viileässä ja nauti hyvien ystävien ja läheistesi seurassa.
Joulumakeiset tuovat hymyn huulille ja lämmön sydämiin.